Monday, November 22, 2010

Video Over de Zelfmoord van Budd Dwyer



I am looking for translators to translate this post into German, Estonian and Tagalog. Email me if you are interested.

Spanish translation (en Español). Norwegian translation (på norsk). French translation (en Français).

This is the Dutch translation of the
Budd Dwyer Suicide Video.

Dit is de beruchte video over de zelfmoord van Budd Dwyer. Budd Dwyer was een Amerikaanse politicus in de deelstaat Pennsylvania. Hij was van 1981 tot 1987 Penningmeester van Pennsylvania. In die tijd werd ontdekt dat werknemers van de deelstaat veel te veel rijksbelastingen betaald hadden, en als gevolg daarvan was het boekhouden van de deelstaat een warboel.

Een boekhoudingsfirma werd ingehuurd om uit te zoeken hoeveel de deelstaat aan iedere werknemer schuldig was. Later werd ontdekt dat Dwyer smeergeld aangenomen had om de firma in te huren. Dwyer werd schuldig verklaard aan het aannemen van steekpenningen ter waarde van 300,000 dollar om de firma in te huren.

Hem werd een celstraf van 5 jaar aangeboden, maar hij weigerde het aanbod. Hij bleef volhouden dat hij het slachtoffer was van een opzettelijke valse beschuldiging.

Hij moest terechtstaan en werd schuldig bevonden. Hem stond een celstraf van hoogstens 55 jaar te wachten. De dag voor het vonnis hield hij een persconferentie om opheldering over z'n situatie te geven.

Hij las een lange en rare verklaring voor maar hield voor het einde op. Toen reikte hij drie enveloppen uit, voor elk van z'n medewerkers één. De ene bevatte een brief aan z'n vrouw, de andere een donorcodicil en de laatste een brief aan de gouverneur van Pennsylvania. Toen haalde hij een enorme revolver uit een vierde envelop en zei: "Vertrek aub als dit je aanstoot geeft".

Sommigen holden de kamer uit en anderen liepen naar Dwyer toe. Ze schreeuwden dat hij moest stoppen. "Stop! Nee! Doe het niet!"

Toen stak hij het zware wapen in z'n mond en haalde de trekker over. De kogel ging door z'n hersens heen en kwam er bij z'n achterschedel weer uit en maakte daarna een gat in de muur. Hij viel tegen de muur neer en bloed begon uit z'n mond te stromen.

In 1995 schreef de band Filter een liedje met de titel Hey Man, Nice Shot. Ze bevestigden later dat het liedje op de publieke zelfmoord van Budd Dwyer sloeg.

No comments: